El Centre d’ Estudis Sistèmics (CES) s’inicia l’any 1993 promogut per Imma Masip, Psiquiatra i Terapeuta familiar i Elisenda Castanys , Psicòloga i Terapeuta familiar, desprès d’un llarga trajectòria impartint cursos de formació continuada en el coneixement i aplicació del model sistèmic en diferents col·lectius de professionals del camp, sanitari , escolar , social i educatiu en el territori gironí.

La relació amb l’escola de Sant Pau i molt especialment amb el Dr. Juan Luis Linares i els seus col·laboradors, ha estat sempre un referent pel centre i la proximitat geogràfica i interpersonal ha propiciat un intercanvi enriquidor per professionals i alumnes.

L’ Equip docent, format per les seves fundadores Elisenda Castanys i Imma Masip, i per Susana Vega com a col·laboradora i promotora de l’espai vivencial durant molts anys, s’amplia amb tres formadores més, Laia Gasull el 2007, Anna Tubert el 2010 i Montse Garcia el 2018.

Històricament el CES ha ofert una formació continuada a través de seminaris amb experts internacionals de la teràpia familiar sistèmica i s’ha nodrit de la col·laboració i experiència d’altres professionals del camp de la teràpia familiar en diferents àmbits com  Paz Flores, Joana Alegret, Anna Viñas, Esther Fabregó, Stephan Schneider, Iñaki García-Orad i Manolo Millán, que puntualment han participat en la docència.

Des de l’ inici de la seva creació el CES manté una relació pedagògica i funcional amb l’ Escola de Teràpia familiar de l’ Hospital de Sant Pau de Barcelona i és l’ any 2003 en el que s’ adscriu al programa de Post grau de la Universitat de Girona i administrativament comença a funcionar com a centre independent. Actualment, el CES Girona està acreditat com a Escola de Teràpia Familiar de la Federació Espanyola d’Associacions de Teràpia Familiar i és un referent del model sistèmic en la formació, teràpia i supervisió a les comarques gironines.